Hogyan és honnan válassz esküvői ruhát?

Manapság nem könnyű eldönteni, honnan, és milyen ruhát válassz az esküvődre. Bérelj vagy vásárolj? Szalonból, varrónőtől, vagy tervezőtől? Miből tudhatod, hogy jó kezekben vagy? Mikor érdemes ruhát nézned? Mi alapján dönts? Ezekről a kérdésekről szól ez a bejegyzés.

Hogyan és honnan válassz esküvői ruhát?

Kevés olyan nő van, aki még sosem álmodozott arról, milyen esküvőt, és ruhát képzel el magának- legtöbbször már jóval azelőtt, mielőtt esedékes lenne. (Persze van, aki csak egy kósza pillanatra valamelyik rokona nagy napján, míg mások olyan vehemenciával, mint ahogy azt a Csajok Háborújában láthattuk.) Viszont amikor tényleg eljön a menyasszonyi ruha ideje, hirtelen rengeteg opcióval találja szemben magát az ember lánya (khmm vagyis menyasszonya). Rengeteg szalon, varrónő, tervező elérhető ma már, de nem mindegyik való mindenkinek. Mindenki olyan személlyel szeret együtt dolgozni, akivel ugyanazt gondolják bizonyos dolgokról.

Nézzük végig először, milyen opciók közül választhatsz. Alapvetően az első kérdés, hogy bérelni vagy vásárolni szertnél.

  • A bérlés előnye, hogy nem marad a szekrényedben, és környezetbarátabb megoldás. Ugyanakkor te vagy a sokadik menyasszony, akire ráigazítják, ebből adódóan nem tudhatod, ki viselte előtted, mi a ruhád előélete, és hanyadik menyasszony vagy abban a ruhában. (Persze minden ruhát kitisztítanak és jó állapotban kapod meg, de hallottam már ennek az ellenkezőjéről is.)
    Időpontra kell visszavinned hibátlan állapotban, hogy a következő menyasszony is tudja még hordani. Számolnod kell továbbá a kaucióval is, amit a ruha esetleges sérülése vagy durva koszolódása esetén elveszíthetsz. 
    Ez ideális lehet, hogyha nem tudnád a ruhát hova tenni az esküvő után, vagy eselteg egy olyan ritka külföldi darabba szerettél bele, amit túl drága lenne megvásárolni, de bérelve elérhető alacsonyabb áron. (Ha már árak- manapság a bérlős ruhák ára nem feltétlen kerül kevesebbe, mint saját darabot csináltatni.

    Nem ajánlom azoknak, akik egyedi designra vágynak és zavarja őket, hogy "használt" ruhában állnak az oltár elé.
    Továbbá ha nemes alapanyagokból, például selyemből képzeled a menyasszonyi ruhád, szintén nem a bérlés a te barátod, hiszen ilyen finom anyagokat nem lehet több menyasszonyra igazítani, így a szalonok általában nem tartanak nemeseb alapanyagból készült ruhákat.
    Ha nem szeretnél egész este arra figyelni, hogy a ruhádnak semmi baja ne legyen, vagy ha  különleges testalkatod van, szintén érdemes más opciót találnod. 

  • A vásárolt, új ruha is sok előnnyel jár. Biztos lehetsz benne, hogy te vagy az első, aki azt hordja, így a minősége garantált, és könnyedén rád lehet igazítani. Esetleg ha van olyan részlet, amit megváltoztatnál rajta, akkor ezt is megteheted, nem kell senki felé elszámolnod ezzel. És nem utolsó sorban feszengés nélkül ehetsz vagy táncolhatsz, hiszen nem probléma, ha összekoszolódik, esetleg elszakad- csak magadnak tartozol elszámolással, illetve az eküvő után bármikor "megjavíthatjuk" a ruhád. 
    Apropó esküvő után- ha estleg az esküvő napján nem szeretnétek kreatív fotózást, vagy az időjárás nem teszi ezt lehetővé, akkor a saját ruhádban- révén, hogy nem kell visszavinned szalonba- bármikor máskor is tarthattok kreatív fotózást.  
    Hátránya, hogy eggyel több próbát igényel, mint egy bérelt darab, és utána helyet kell találnod neki a gardróbodan. (Ezt a hátrányt a ruha átalakításával, tudatok kitalálásával igyekszünk kiküszöbölni, illetve a tervezői darabokat nagyobb eszmei értékük miatt könyebb továbbértékesíteni is.) 

 

Hogyha a bérlés mellett döntesz, akkor a különböző stílusú szalonokban érdemes azt kiválasztanod. Javaslom, hogy olyan szalont válassz, ahol a ruhák stílusa egységes és tetszik neked, mert így kisebb az esélye, hogy elbeszéljetek egymás mellett.
Amennyiben pedig saját ruhát szeretnél, van még egy eldöntendő kérdés.

Varrónő vs Tervező.
Azt hiszem ez az a pont, amiről nagyon kevés szó esik, pedig rengeteg kellemetlenségtől ment meg, ha tudod, mi a kettő között a különbség.

  • A varrónő a (szabás-) varrás szakembere.
    Te megmutatod pontosan mit szeretnél, esetleg egy-két dologban kikéred a véleményét, beszerzed az alapanyagokat, ő pedig elkészíti neked azt a saját méretedre. Ismerik a szakma csínját-bínját, minden trükköt, ami a varrást illeti, nagyon jó szakemberek, és bárcsak sokkal többen lennének, és jobban meg lennének becsülve. Ugyanakkor nem feltétlen divattervezők.  Nem feladatuk, hogy megtervezzék és kitalálják neked azt, amire te vágsz, így azért sem vonhatóak felelősségre, ha a kép amit vittél végül egyáltalán nem a te alakodnak megfelelő. Egy jó varrónő, ha ezt látja, esetleg megpróbál erre figyelmeztetni, és alternatívát kitalálni, de ez nem kötelessége. Ezen kívül, ő elmondja, milyen anyagot és mennyit menj el keresni az anyagboltokban, de nem áll melletted, amikor két szín, anyag vagy mennyiség között kell döntened. Az eladók ilyenkor próbálnak rendkívül segítőkészek lenni, de szabásminta és pontos technológia, elképzelés híján ez nem mindig könnyű/lehetséges.

    Neked való a varrónő, ha tűpontos elképzelésed van, és szeretnél mindent az utolsó teendőig a kezedben tartani, és nem bánod, ha ez némi többletfeladattal jár. Általában a varrónő az említett feladatokból kifolyólag olcsóbb megoldás, mint egy tervezői darab.
    Nem ajánlom, ha esetleg vannak kérdőjelek a ruháddal kapcsolatban, vagy nincs időd anyagot keresni, esetleg nehezen döntesz. 

És kérlek, hogy ne vigyél semmilyen más által megtervezett darabot varrónőhöz, mert ez tulajdonképpen szellemi termék lopásának minősül! Ha megtetszik egy ruha, akkor azt a tervezőjétől vásárold meg, ne pedig leutánozd! Ha erre nincs kereted, akkor változtass meg rajta pár részletet, hogy ne olyan legyen, mint amit más már kitalált.


Ezzel át is eveznék a tervezői ruhákhoz.

  • Egy jó esküvői ruhatervező kitalálja a ruhád (vagy a meglévő kollekciójából kiválaszthatod), figyelembe veszi az alkatodat, és beszerez hozzá minden anyagot. Ő is az alakodra igazítva készíti el a ruhád. Mivel a tervezés és kivitelezés egyaránt az ő feladata, valószínűleg ez egy 10-20%-kal legalább drágább, mint a varrónő, de az árakban hatalmas eltérések lehetnek. Azoknak ajánlom, akik szeretnének saját, egyedi, tervezői ruhát, eselteg nincs nagyon konkrét elképzelésük, csak egy irányvonaluk. Érdemes ezt választania azoknak, akik nem biztosak, mi áll jól nekik, vagy nagyon speciális testalkattal rendelkeznek. Nem ajánlom ugyanakkor azoknak, akik nem szeretnének annyi pénzt szánni a ruhájukra.

  • +1 igalmas szempont, amire én szeretek figyelni: nagyon jó olyan esküvői ruhát tervezni neked, amit az esküvőd után is fel tudsz még venni. Akár egy gálára ,színházba vagy évfordulós ünneplésekre. Ez már csak azon múlik, milyen az  és életviteled. Megbeszéljük, hol/hogyan tudnád újra felvenni, kitaláljuk, hogyan lehet a Nagy Nap után átalakítani majd. :) 

Végezetül pedig egy tanács, amit mindenképp fogadj meg: csak olyan szolgáltatót válassz a ruhádhoz, akivel egy a stílusotok. Akivel ugyanazt tartjátok trendinek, szexinek, bohémnak vagy elegánsnak. Ez nagyban megkönnyítheti a közös munkát, hiszen így te is azt fogod kapni, amit elképzeltél, és a szolgáltatódnak sem kell mást tennie, mint amiben jó. És kérlek, ha ez az összhang nincs meg, vagy valami nem tetszik, bátran fejezd ki a véleményed, vagy keress mást. Mindig lesz olyan, aki passzol a te elképzelésedhez!

Azt gondolom, hogy ez a kulcs ahhoz, hogy mindenki örömmel gondoljon vissza a ruhával töltött idejére.