Hogyan hozd ki a legtöbbet az esküvői ruhádból?

Azt hiszem, általánosságban kijelenthető, hogy a menyasszonyi (és alkalom adtán a menyecske) ruha a legdrágább ruhadarab, amire egy nő költ függetlenül attól, hogy ezt csak bérli, vagy vásárolja. Viszont amennyivel többe kerül, mint a gardróbunk többi tagja, olyannyira limitált a kihasználhatósága. Konkrétan csupán egy alkalommal viseljük. Igaz, akkor rengeteg szituációban helyt kell állnia, de lássuk be, nem ez a fehér ruha életed legjobb hosszú távon megtérülő befektetése. Mégis mit tehetnénk azért, hogy ez ne így legyen, és a legtöbbet kihozzuk a ruhádból? Elmondom, én milyen tippeket ismerek.

Hogyan hozd ki a legtöbbet az esküvői ruhádból?

Sajnos vagy nem sajnos, itt most elsősorban a vásárolt ruhákról lesz szó, ugyanis a bérelt ruhával a legtöbb, amit tehetsz, hogy sértetlenül (és esetleg tisztítottan) viszed vissza. Viszont más a helyzet a saját daraboknál.

Először is, itt újból hangsúlyoznám, hogy ne olyan darabot válassz a nagy napra se, ami nem passzol a te stílusodhoz, életfelfogásodhoz, és önmagadhoz. Egy sportos menyasszony nagyon esetlenül fest egy hercegnős ruhában, és fordítva szintúgy. Míg ha karakteredhez illő ruhát választasz, nagyobb lelkesedéssel és kedvvel viselnéd újra. Na persze nem arra gondolok, hogy újraházasodj.

Ezzel pedig át is eveznék a második pontomhoz, az újrafelhasználáshoz. Ez ha szeretnéd, jelentheti azt, hogy félreteszed remélve, hogy a lányod is annyira imádni fogja, mint te, de vannak más opciók is. Az újrahasznosítás lehet átalakítás, részleteire bontás, vagy 1:1 kompletten megtartás és újra viselés. Ez csakis magától a ruha stílusától és részleteitől függ. Egy hatalmas, fűzős- fodros hercegnős ruhát nehezebb „civil ruhává” tenni, mint egy könnyed, laza darabot.

Nos, lássuk, pontosan milyen opcióid lehetnek.
A legegyszerűbb, ha direkt több részből álló, esetleg kifejezetten rövid szoknyás vagy nadrágos esküvői ruhát választasz. Ilyenkor már a tervezésnél figyelembe vesszük, hogy milyen későbbi eseményekre, vagy helyzetekre tudod majd viselni. A nadrágok nagyon praktikusak, merészek, és formabontóak, és tudnak kellően ünnepélyes hangulatot árasztani, ha a felsőrészt ehhez mérten például drámaibbra tervezzük.
Móni pont ilyen ruhára vágyott- így kapott egy íves vonalakkal szűkített pólót, hozzá egy elegáns de rövid körszoknyát, illetve egy csipkebolerót, amihez egy ruhára és hajba is tűzhető bross is készült. Menyecske ruhának pedig egy elegáns fehér nadrágot és kézzel festett vagány blúzt álmodott meg.
Ezzel pedig az esküvő után 5 teljesen jól variálható, és hordható darabbal lett gazdagabb a ruhatára.

Ha ez a fajta praktikusság nem igényed, akkor is van még lehetőség. Át lehet alakítani egy hosszú szoknyát uszály nélkülire, vagy le lehet vágni akkorára, amekkorát szívesen viselnél a továbbiakban. Megeshet, hogy nem a mindennapi viseleteid, de mondjuk az alkalmi, színházba vagy koncertre járós ruháid közé kerül a szekrényben.

Akár egy menyasszonyi, akár menyecske ruháról van szó, szét lehet szedni külön felső- és alsó részre, így szintén tovább élnek, vagy akár fel lehet dobni övekkel, kézi festéssel, vagy applikációkkal, ha túl fehérnek találnád.
A színeknél maradva pedig: nem szentírás a fehér esküvői ruha. Ha van egy szín, ami megjelenik az esküvőn, és szereted viselni, miért ne vonhatnánk be a menyasszonyi, vagy menyecske ruhába? Megfelelő hangsúlyokkal meg lehet tartanni az ünnepélyességet, és máris egy könnyebben újra hordható ruhát kapsz.

Természetesen nem mindenkinek szempont, hogy  újra magára ölthesse azt a ruhát, amiben igent mondott. Ezek a tippek csupán azt hívatottak bemutatni, hogy létezik válasz az „és mit kezdek vele utána?” kérdésre.
Főleg, hogyha az esküvői ruha szerves részét tudja képezni a mindenkori ruhatáradnak, az nem csupán a pénztárcádat nyugtatja meg, de a fenntartható divathoz is erősen kapcsolódik.